Femsoft

ERP, (Enterprise Resource Planning) kurumsal olarak kaynak planlaması anlamına gelmektedir. İşletmelerin ürün veya hizmetleri üretmek için gerek duydukları iş gücünü, makineleri ve malzemeleri verimli bir şekilde kullanabilmesini mümkün kılan bir sistemdir. ERP, Türkçe karşılık olarak kurumsal bir şekilde yapılan kaynak planlaması anlamına gelmektedir. İşletmelerin kaynak planlaması yapması ERP şeklinde ifade edilebilmektedir. Genel anlamda ifade etmek gerekirse ERP, işletmelerin ürünleri veya hizmetleri üretebilmeleri için gerek duydukları iş gücünü, makineleri, malzemeleri verimli bir şekilde kullanabilmesini mümkün kılan bir sistemdir. Sistemin kullanılmasıyla birlikte işletmeler farklı uygulama detaylarını tek bir pencere üzerinden görebilmekte ve aynı şekilde de kontrol edebilmektedir. ERP sistemi içerisinde verilerin kolaylıkla saklanabilmesi sağlanmaktadır.

Kurumsal Kaynak Planlaması ve ERP

Kurumsal kaynak planlaması işletmelerin her türlü kaynaklarının ve verilerinin birleştirilip, en verimli olacak şekilde kullanılmasını ifade etmektedir. KKP olarak adlandırılmış olan kurumsal kaynak planlaması sadece işletmeler ve üretim gerçekleştiren kurumlar tarafından değil, hükümetler tarafından veya kâr amacı gütmeyen kurumlar tarafından da kullanılabilmektedir. Bu sebeple de ürün üretimini ve hizmet üretimini detaylı bir şekilde inceleyerek kontrol altına almak için kurumsal kaynak planlaması yapılmaktadır.

Neden ERP Tercih Edilir?

ERP ’nin tercih edilmesindeki en büyük sebep, firmalara sunulan finansal bilgilerdir. Örnek vermek gerekirse bir firmanın CEO’su firma hakkında genel ve detaylı bilgi öğrenmek istediğinde kurumsal kaynak planlaması gibi sistemler üzerinden firmaya ilişkin bilgileri kolaylıkla edinebilmektedir. Firma içerisinde yer alan departmanların her birinin çalışma alanı farklı olduğu için bu sistem vasıtası ile tüm departmanlar aynı sistem içerisinde toplanmaktadır. Şirket genelinde kullanılan ERP sistemi veri analizini ve veri kaydını büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır.

Kurumsal kaynak planlama sisteminin tercih edilme sebeplerinden bir diğeri de müşteriler tarafından gönderilen siparişlerin hazırlanma sürecidir. Siparişin alınış kısmından başlanarak hazırlanma, paketlenme, depolanma ve gönderilme gibi süreçlerin tamamlanması ile birlikte sisteme detaylı bilgi girilerek ürüne ilişkin bilgilere kolaylıkla erişim sağlanabilmektedir. Bu da şirket içerisinde sistemin kullanım oranlarını arttırmakta daha kaliteli bir iş akışı sağlanmaktadır.

ERP sistemlerinin kullanımı ile stok kontrolü arttırılabilmektedir. Hizmet veya ürün üretimi gerçekleştiren firmalar depolama alanına oldukça büyük özen göstermektedirler. Her üretilen malın kaydı tutulduğu için de düzenli aralıklarla stok kontrolü yapılmaktadır. ERP sistemleri ile üretilen ürünlerin kaydı direkt olarak sistem üzerinden yapıldığı için gerçekleştirilecek olan stok kontrolleri net bir şekilde tamamlanmış olacaktır.

İmalat sürecini ve standardizasyonu arttırmak amacı ile de birçok firma tarafından Enterprise Resource Planning sistemlerinin kullanımı tercih edilmektedir. Sistem sayesinde üretime ilişkin kayıtlar sistem üzerine kaydedildiği için firma genelinden bu tür bilgilere kolaylıkla erişilebilmektedir. Tek bir sistemin kullanılmasından dolayı firma genelinde gerçekleştirilen işlemler firma adına direkt olarak sisteme kaydedilebilmektedir. Bu da kurumsal kaynak planlanmasının şirket içerisindeki iletişim gücünü arttırmakta ve sadece bununla kalmayıp zamandan da büyük ölçüde tasarruf sağlamaktadır.

Benzer Yazılar

erp-nedir-15