Femsoft

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından e-dönüşüm alanında kapsamlı bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL'yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil 5 Bin TL'yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak GİB tarafından sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirildi.

e-Fatura, kısaca faturaların internet ortamında gönderilip- alınması olarak açıklanabilir. Veri formatı ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-Fatura, ülkemizde 397 sıra nolu VUK tebliğiyle hayata geçirilerek, 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamaya girmiştir. VUK gereği e-Fatura’da, bir faturanın içinde yer alması gereken tüm bilgiler bulunurken, alıcı ile satıcı arasındaki karşılıklı fatura iletimi elektronik ortamda gerçekleşmektedir.

GİB tarafından yönetilen e-Fatura uygulamasının amaçlarından birisi, alıcı ile satıcı arasında karşılıklı güvenin oluşması, zaman ve maliyet tasarrufunun sağlanmasıdır. Ülkemizde e-Fatura sistemi altyapısı kurulurken, dünyadaki başarılı örnekler de incelenmiştir. GİB tarafından XML tabanlı global bir standart olan UBL-TR formatı benimsenmiştir. Aynı zamanda bilgi işlem altyapısı yeterli olmayan e-Fatura mükellefleri için de, 421 sıra nolu VUK tebliğiyle, dünyada da uygulanan “Özel Entegratör” uygulaması başlatılmıştır ve özel entegratör olan firmalar, mükelleflere hizmet vermek için iş hayatındaki yerini almıştır.

Benzer Yazılar

e-fatura-nedir-12